Skip to content

odlomci iz knjige Alhemicar – 2

Starac poce da lista knjigu i udubi se u citanje jedne stranice. Mladic malo priceka i prekide ga isto kao sto je i ovaj njega.
– Zasto vi meni sve ovo pricate?
– Zato sto nastojis da prozivis svoju Licnu Legendu. I upravo pomisljas da od nje odustanes.
– I vi se uvek pojavljujete u takvim trenucima?
– Ne uvek u ovom obliku, ali uvek sam se pojavljivao. Ponekad se pojavljujem u obliku nekog dobrog resenja, neke lepe ideje, ali uvek se pojavljujem. U drugim prilikama, u odsudnom trenutku, olaksavam stvari. I tako redom, ali vecina ljudi to i ne primecuje.
Starac isprica kako je predhodne nedelje bio primoran da se nekom kopacu dragog kamenja prikaze u obliku kamena. Kopac je sve napustio da bi krenuo u potragu za smaragdima. Punih pet godina radio je na jednoj reci i uspeo je da izlomi 999999 kamenova u potrazi za jednim smaragdom. U tom trenutku kopac je pomislio da odustane, a nedostajao je jedan kamen – jos samo JEDAN KAMEN – da bi otkrio taj smaragd. Posto se radilo o coveku koji je sve stavio na kocku zbog svoje Licne Legende, starac je resio da se umesa. Pretvorio se u kamen koji se dokotrljao pred noge kopaca, a ovaj, besan i razocaran zbog pet izgubljenih godina, daleko je bacio kamen. Ali bacio ga je takvom snagom da je njime razbio drugi kamen koji se polomio i ispod njegovih krhotina se ukazao najlepsi smaragd na svetu.

odlomak iz knjige Alhemicar, Paula Koelja